November 7, 2016

Konsten att träna

Att träna är hälsosamt, det kan vi konstatera. Man kan kort och gott säga att träning påverkar människor på så otroligt många sätt, en del människor blir glada av att träna, det får de att må bra helt enkelt. Andra människor tränar för att komma i form, eller för att få den där beach-kroppen. Träning är helt klart relativt, det finns dock väldigt mycket saker man måste tänka på när man tränar, dels för att göra träningen effektiv och dels för att undvika skador och hälsokomplikationer.

En grundregel är att man aldrig ska träna när man är förkyld eller sjuk överhuvudtaget. Feber och förkylning, för att nämna ett par exempel, är symptom som innebär att kroppen är infekterad, och att träna när man har en infektion i kroppen kan leda till hjärtmuskelinflammation.

Skador är väldigt förekommande när man tränar. Vid träning rent generellt är det väldigt viktigt att tänka på att värma upp inför ett pass, för att minimera skaderisken. Att börja träna intensivt och tungt direkt utan att värma upp kroppen och musklerna innan kan vara väldigt farlig, risken för muskelbristningar och sträckningar är betydligt större då. Börjar man spela fotboll till exempel utan att värma upp är risken för att åka på en muskelbristning betydligt större. Ett annat praktexempel är marklyft, lyfter man tungt direkt är risken väldigt stor att ryggen tar ordentligt med stryk. Och en ryggskada är bland de allvarligaste skadorna man dra på sig, det kan ge men livet ut. Därför är det väldigt viktigt att värma upp innan man tränar.

Konsten att tränaFör att maximera resultaten av träningen är kosten a och o. Sen beror det självklart på vad syftet är med träningen, vill man gå ner i vikt eller vill man kanske lägga på sig muskler? Vill man öka i muskelmassa exempelvis är kaloriintaget det allra viktigaste, med protein som huvudkälla. Proteinet är det allra viktigaste vid muskeluppbyggnad. Det är rekommenderat att man får i sig ungefär två gånger sin egen kroppsvikt i proteinmängd varje dag, med andra ord gäller det att ligga i med måltiderna. Vill man däremot gå ner i vikt, deffa med andra ord, är det kalorier som är nyckelordet här också. Ligger man på ett kaloriunderskott så kommer man gå ner i vikt, det är dock rekommenderat att man inte har ett större kaloriunderskott än 500 kalorier dagligen för att undvika hälsokomplikationer.