September 6, 2021

Städat heeela huset

Häromdagen var det dags för storstädning. Varken jag eller min man är mycket för att städa, men samtidigt trivs vi inte när det är smutsigt och stökigt i vårat hem. Jag brukar anlita hjälp för just storstädning, och har anlitat mig av en firma som utför flyttstädning i Göteborg, bland annat.

Denna gång bestämde vi oss för att utföra arbetet själva, och här kommer några tips från mig till er som jag lärt mig över åren J

  • Ha rejäla städmedel till hands, speciellt i badrummen där kalk och smutsavlagringar måste bort, och en rejäl WC rent är ett måste. Kombinera detta med trasor av god kvalité samt stålull i mängder, och var inte rädd för att ”smeta ner” badrummet när du väl håller på, för när smutsen väl har lossnat är det bara att spola bort eländet sen, och njuta av resultatet J
  • Dammsugningen bör du ha köpt en städrobot till, och den vi har är en Husqvarna som funkar alldeles utmärkt, det enda du behöver göra är att tömma den då och då.
    Det som återstår för golven är då skurningen, jag föredrar att blanda såpa med något medel gjort för golv för att få den där härliga doften av såpa huset igenom. Mmmm J
  • Innan du gör någonting, plocka borta alla småprylar som ligger överallt, spendera inte tid på att fundera var allt ska ligga, lägg bara allt i en låda, ni vet sådana man använder när man flyttar. Detta kommer att underlätta och skynda på själva städningen, och sedan kan var och en komma till lådan för att hämta grejerna när de saknas. Vem vet, kanske är det till och med så att vissa grejer visar sig oviktiga och kan sedan säljas/slängas.
  • Köket. Köket. Köket. Vi utförde en rejäl köksrenovering häromåret, och det blev sååååå bra. Så för oss är det extra viktigt att köket är fräscht. Tyvärr måste man i så fall underhållsstäda köket ofta, det vill säga torka av ytor, etc. När man storstädar passar man på att torka av ugn, micro, kyl och frys invändigt. Lite jobbigt, men helt klart värt att ha dessa fräscha. Glöm inte bort att tvätta av filter för köksfläkten!
  • Sist men inte minst. Entrén! Vi vill att de som besöker oss vill ha ett gott intryck redan från början, en ”Wow-upplevelse” helst. Så entrén till huset har vi verkligen satsat på, med rejäl italiensk marmor och en svindyr spegel, bland annat. Jag lägger upp en bild och låter denna tala för sig själv.